Lúgosító étrendről

A legtöbbször a fehérjéket kárhoztatják mint erősen savasító ételeket, míg a zöldségeket és gyümölcsöket jogosan a lúgosító ételek közé sorolják. Elvben minél több zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztani a vegyes táplálkozás során.

Az étrend legelterjedtebb elemző módszere a hamu analizis az egyes ételek savasító vagy lúgosító hatását fejezi ki számokban, a negatív értékek azt jelentik, hogy az étel bázikus, a pozitiv érték azt mutatja, hogy az étel savasító, a 0 érték azt jelenti, hogy az étel semleges.

depositphotos_101571148_original.jpg

Ha pontosabban szeretnénk ismerni táplálkozásunk hatásait akkor sokkal nehezebb dolgunk van, mert a lúgosító étrend nem tér ki étrendünk egyéb tényezőire, így a rosttartalomra, koleszterin-bevitelre, glikémiás-indexre, ezért mindig tartsuk szem előtt az egészséges táplálkozás szabályait.

Lúgosító ételek:

Spenót, petrezselyem, kelkáposzta, karalábé, metélőhagyma, zeller, sárgarépa, cukkini, kelbimbó, burgonya, karfiol, hónapos retek, padlizsán, paradicsom, zöldbab, fejes saláta, kínai kel, fokhagyma, vöröshagyma, gomba, zöldpaprika, brokkoli, uborka.

Húsok közül a hering, tőkehal, édesvízi halak és mindenféle tengeri herkentyű. Gyümölcsök közül szinte mindegyik, legfőképpen a banán. Természetesen, ehetsz édességet: dzsemet, lekvárt, mogyorókrémet, fagyit és mézet.

Savas ételek:

Hús, tojás, sajtok, állati tejtermékek, belsőségek, cukor, bor, sör, pálinka, kávé, csokoládé, Pepsi Cola, és más, cukros üdítők.

A lúgosító formulák működéséhez minden étkezéshez sok folyadékot kell innia. A megivott víz teszi lehetővé az ételnek,hogy megfelelő pH értékre semlegesítődjön, így nem marad savas. A rágás és lassú evés sokat segít.

A lúgosító étrendben a helyes arány 80 százalékban lúgosító ételek, és 20 százalékban savas ételek fogyasztása javasolt.