Testünk sav-bázis egyensúlya
Testünk különböző részeiben a kémhatás eltérő, de egy adott sejtben és folyadéktérben ez csak meghatározott értékek között változhat testünk károsodása nélkül.
A vér normális pH értéke 7,38-7,42 között van, amit a különböző hatások könnyen az elviselhető szintek fölé vagy alá vihetnének. Szerencsére ezt szervezetünk úgynevezett puffer-rendszereken keresztül meg tudja akadályozni, ezért mérgezések kivételével közvetlen veszély nem fenyeget minket.
Az elfogyasztott étel összetevői a testben és a vesében mint savképző/savasító vagy bázisképző/alkalizáló összetevők jelennek meg, ezek arányának kiszámításával kiderülhet, milyen irányba mozdítjuk el szervezetünk egyensúlyát. Természetesen, ha az étrendünkben megtalálhatóak azon hasznos ételek, amelyek segítségével egészségesebben tudunk élni (pl. a chia mag), úgy egyszerübb a helyes táplálékbevitel megtervezése
A legtöbbször a fehérjéket kárhoztatják mint erősen savasító ételeket, míg a zöldségeket és gyümölcsöket jogosan a lúgosító ételek közé sorolják.
A megoldás tehát elvben egyszerű: minél több zöldség és gyümölcs fogyasztása a változatos vegyes táplálkozás során.
A savasító étrend káros hatásai vitatottak tudományos körökben, de léteznek komoly kutatások, amelyek ezeket részben megerősítik.
A gyomorégés és hasonló problémák, valamint a test savasodása között nincs vagy nem ismert közvetlen összefüggés, ezt nem szabad összekevernünk.