Lúgosodás - alkalózis
A szervezet lúgosítási folyamata, a túlsúly kialakulása. A szervezet, a vér enyhén lúgos kémhatásának fenntartására irányuló rendszer terheltsége esetén, salak mentesítési, semlegesítési, ürítési, raktározási és felhalmozási folyamatba kezd. Kezdetben a szervezet a szabad bázisait használja fel semlegesítés céljából, melynek következménye hogy csökken a vér puffer kapacitása.
A vér puffer rendszere szabályozza a vér pH viszonyait, ehhez használja a szénsavat vérben oldodó széndioxidokból keletkező gyenge sav-, és a bicarbonát ionokat lúgosítás céljából.
Eltolódik a Kálium - Nátrium arány, végül a savak salakanyagok elraktározódnak a kötőszövetekben, porcokban. Ha tovább folytatódik a savtelítődés, elkezdődik az ásványi anyagok felszabadítása a csontokból csontritkulás, fogakból fogszuvasodás és a porcokból.
Végül a semlegesítésre, és ürítésre irányuló folyamattal a testből teljesen felhasználódnak a bázisképző anyagok Cink, Kálium, Magnézium, Kalcium, helyettesítésükre a szervezet zsírokat koleszterint kezd termelni és használni.
A zsírsejtek mintegy közrefogják, beburkolják, megkötik - kummulálják a savakat salakanyagokat. Fokozódik a szervezet zsírfelhalmozási, raktározási funkciója is, ebben az esetben az ezzel járó túlsúly, illetve elhízás a szervezet védelmi funkcióját tölti be.
Ezért gyakori panasz, hogy hiába fogyókúrázom, szedem a fogyasztószereket a fennálló felszívódási zavar miatt, nem tud hatni, alig eszem valamit, még sem fogyok. Idővel azonban ezek a zsír és koleszterin szemcsék lerakódnak az érfalakra, és az érfalakat károsítva eltömítik azokat szív és érrendszeri panaszokat okoznak.
Legnyilvánvalóbb ok a kiegyensúlyozatlan táplálkozás. Jóval több savasító hatású hús, mint lúgosító hatású táplálékot veszünk magunkhoz pl. zöldségek.
A vitamin és az ásványi anyaghiány.
A táplálékok nagy része savasító hatású adalékanyagokat, tartósítókat tartalmaznak, melyek nagymértékben emelik a szabad gyökök számát, ugyanakkor elégtelen az ezeket megkötő antioxidáns tartalmú táplálék gyümölcsök, zöldségek fogyasztása.
Savasító hatású folyadékok túlzott fogyasztása a sör, coca-cola és fajtái, édesített és adalékanyagos üdítők, szénsavas üdítők, kávé.
A kevés víz folyadékbevitel a szervezet nem tudja kellő mértékben átmosni, tisztítani önmagát, egyben lassul a vérkeringés is.
A kevés mozgás és a kevés friss oxigén felvétel zavart szenved az energia felhasználása, leadása és a környezeti energia felvétele.
A káros földsugárzások hosszantartó hatása a szervezetre a radiesztézia.
A stresszes életmód, mert a folyamat alatt fokozódik a salakanyagok felhalmozása.
A dohányzás, mely a szervezetben állandóan fenntartja és telíti a méreganyag és nehézfém szintet.