Lúgosító étrend

A lúgosító étrend nem veszi figyelembe táplálkozásunk egyéb tényezőit, a rosttartalmat, koleszterin-bevitelt, glikémiás-indexet, így ha nem tartjuk be az egészséges táplálkozás szabályait, ártalmas lehet.

Bár lúgosító hatású a bor, sör, lehetőleg csak kis mennyiségű és jó minőségű bort fogyaszthatunk heti néhány alkalommal, kerülni kell a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztást.

Ugyanez igaz az édességekre is – a cukor, méz, lekvárok és a zsiradékok elvileg szabadabban fogyaszthatóak, ugyanakkor ez az egészséges táplálkozás ajánlásainak megfelelően túlzott mennyiségben nem javasolt.

Ez igaz a kakaó, kávé, tea fogyasztására is, ezek elsősorban csak élvezetet jelentenek számunkra, hasznuk csak korlátozott mértékben van, így nagyobb mennyiségben kerülendőek.

Erősen savasító ételek:

magas fehérjetartalmú sajtok parmezán sajt, gouda sajt,tojás sárgája

Közepesen savasító ételek:

húsok és húskészítmények sovány marhahús, csirkehús, sertéshús, szalámi, halak pisztráng, hering tojás egész tejtermékek - gomolyasajt, túró gabonák és ezekből készült ételek dió különböző szénsavas üdítők

Enyhén savasító ételek:

tej és tejtermékek író, tejföl, teljes tej, gyümölcsjoghurt hüvelyesek, tojásfehérje édességek torták, sütemények, tejcsokoládé, fehér rizs

Semleges ételek:

olajok

olive-oil_antioxidans.jpg

Lúgosító ételek:

zöldségek zeller, cukkini, burgonya stb. gyümölcsök alma, narancs, ananász stb., tejsavó nem azonos a tejsavó fehérjével kakaó, kávé, tea, fehérbor, vörösbor, sör, lekvár, méz, cukor, a margarin is enyhén lúgosít

Erősen lúgosító ételek:

spenót, banán, mazsola