Lúgosító étrendről röviden

Léteznek olyan betegségek, amikor szervezetünk nem képes a normális a ph értékét fenntartani, még a puffer rendszerek maximális bevetésével sem, egy rosszul kezelt cukorbetegségben,vagy súlyos légzési elégtelenségben acidózis lép fel.

Természetes életműködéseink során alkalózis (túl lúgosítás) nem fordulhat elő, egy esetet kivéve, ha valaki rémületében túl mélyeket lélegzik. Ilyenkor a vér széndioxid szintje lecsökken és respirációs alkalózis alakulhat ki, melynek következtében a vérben az ionizált kalcium szintje csökken, izomgörcsök kialakulásához vezethet. Az ilyen embert nejlonzacskóba visszalélegeztetjük, az ijesztő tünetei pár perc alatt elmúlnak.

A fogyasztott ételek lehetnek savasak, lúgosak, vagy semleges pH-ja mint a tiszta víznek. Az anyagcserénk során a bennünk zajló kémiai reakciók mindig savas bomlástermékre futnak ki, a bennünk lévő és működő puffer rendszerek ennek ellenére biztosítják a 7,365 pH értéket.

Nem mindegy, hogy a helytelen táplálkozásunk miatt a puffer rendszerünk teljes erővel dolgozik a normális ph fenntartásáért, vagy olyan az étrendünk, ami nem meríti ki a puffer rendszerünk kapacitását, csak töredékét veszi igénybe.

Az "Új Biológia" nézeteit valló táplálkozási szakemberek szerint azok, akik savas étrenden élnek, és puffer rendszereiket teljes intenzitással veszik igénybe egy életen keresztül, ezt nem tehetik következmények nélkül.

Az egészségtelen táplálkozás elhízáshoz, magas vérnyomáshoz, gyakoribb rákos megbetegedéshez, degeneratív elváltozásokhoz, szürke hályog, szemfenék ideghártya degeneráció, Parkinson-kór és még sok más, civilizációs betegséggel fizetnek ezért.

Szakemberek szerint étrendünket úgy kell összeállítani, hogy az 80%-ban tartalmazzon lúgos és csak 20%-ban tartalmazzon savas ételeket, naponta 2 liter vizet kell elkortyolgatnunk.

Lúgosító ételek zöldségek: cékla, brokkoli, káposzta, sárgarépa, karfiol, uborka, fokhagyma, zöldbab, borsó, saláta, hagyma, paprika, tök, spenót, kelbimbó, édesburgonya, gyömbér, fahéj, paradicsom, búzacsíra.

gyümölcsök: alma, sárgabarack, cseresznye, füge, datolya, avokadó, kókusz, banán, őszibarack, citrom, narancs, ananász, sárgadinnye, körte. fehérjék: tofu, mandula, gesztenye, kókusztej, sovány túró, mandulatej, kókusztej.

Savas ételek hús, tojás, sajtok, állati tejtermékek, belsőségek, cukor, bor, sör, pálinka, kávé, csokoládé, Coca Cola, és más, cukros üdítők.

Savas gyümölcsök citrom, narancs, grapefruit, mandarin, lime, klementin, kivi.

omega_breakfast.jpg

Ezeknek a gyümölcsöknek a ph értékét tekintve savasak, de sejtszinten olyan kedvező a hatásuk,a sejtek anyagcseréjét olyan jó irányba módosítják, hogy egyszerűbb őket, mint sejtszintű lúgosítókat számon tartanunk.

Minden gyümölcsben vannak gyümölcssavak, melyek nagyon értékesek, bizonyos gyümölcsök fogyasztásának a tiltása csak adott gyümölccsel szembeni allergia, vagy pl. cukorbetegség esetében jön csak szóba. (szőlő, banán, datolyaszilva)

Hasznos tudni, hogy az újra felfedezett dél amerikai csodaszer, a chia mag, rendkívül sok hasznos tápanyagot tartalmaz.